The Passion

The Passion is de moderne vertelling van de laatste uren van Jezus’ leven, lijden én opstanding.  De eerste Nederlandse Passion werd op Witte Donderdag 2011 uitgevoerd op de Markt in Gouda en live uitgezonden op NPO3. Het bleek succesvol en sindsdien wordt er jaarlijks op Witte Donderdag een nieuwe editie uitgevoerd en uitgezonden op NPO1.

Op Witte Donderdag, drie dagen voor Pasen, wordt het evenement gehouden op een plein in het centrum van een Nederlandse stad. Op dit plein is een podium opgebouwd waar bekende Nederlanders het paasverhaal vertellen. Dit gebeurt aan de hand van bepaalde passages rond het lijdensverhaal van Jezus, afgewisseld met live gezongen bekende Nederlandse popnummers. Muziek van onder andere Marco BorsatoBLØFGuus MeeuwisStef BosFrank Boeijen en Nick & Simon is reeds gebruikt.

In de tussentijd draagt een groep van 40 personen om beurten een groot wit verlicht kruis, naar het podium op het plein. Het kruis weegt meer dan 250 kilogram en is zes meter lang. The Passion is ook via internet te volgen via een tweede scherm op de site van het evenement. Hier kan ook virtueel worden meegelopen met de processie. In 2016 kon voor het eerst ook via Twitter worden meegelopen met de processie door een tweet te sturen naar #ikloopmee.

The Passion is een project tussen de omroepen EO en KRO-NCRV, de protestantse en rooms-katholieke kerken in Nederland en diverse non-profitorganisaties, zoals het Nederlands Bijbelgenootschap. Het doel is om het lijdensverhaal van Jezus onder de aandacht te brengen en toegankelijk te maken voor de huidige generatie. De Bijbelpassages die worden voorgedragen zijn veelal afkomstig uit de Bijbel in Gewone Taal.[1]

The Passion 2019

Dordrecht vormt op Witte Donderdag 2019 het decor voor The Passion. De jaarlijkse muzikale paasvertelling wordt op donderdag 18 april live uitgezonden bij de EO en KRO-NCRV om 20:30 uur op NPO 1 en NPO Radio 2. Met het thema ‘Je bent niet alleen‘ legt The Passion dit jaar de nadruk op aandacht voor elkaar. Dit sluit aan bij de aandacht in onze samenleving voor eenzaamheid en de talloze initiatieven om mensen bij elkaar te brengen.