Lang Verhaal Kort

Bekijk de Bijbel door de ogen van een cabaretier. In 1618 werd tijdens de Synode van Dordt de Bijbel vertaald vanuit het Latijn naar het Nederlands. Nu, 400 jaar later, geeft Remco Veldhuis in taal van 2019 een razende rondleiding door dit zowel geprezen, als verguisde boek.

Altijd al meer willen weten van de Bijbel maar er nooit aan toegekomen om de 1744 bladzijden vol ontmoedigend kleine lettertjes te lezen? Geen idee waar je de tijd, het geduld en de rust vandaan moet halen om nou eindelijk eens wat te vinden van dat boek dat al eeuwen zo’n gigantische invloed op de wereld heeft? Ja? Remco Veldhuis ook! Toch besloot ie dat boek der boeken nou eindelijk eens te lezen. Om er voor eens en altijd wat van kunnen te vinden. Maar ja, als een cabaretier ergens z’n tanden in zet kun je er donder op zeggen dat er een voorstelling van komt. En zo geschiedde.

In Lang Verhaal Kort gaat Remco het gevecht aan met de klok en vliegt hij in 100 minuten op z’n eigen, komische en kritische wijze langs de hoogte- en dieptepunten door de Bijbel. Een razende rondleiding ver van de gebaande paden, door een gids die net zo twijfelt over de inhoud als jij misschien doet. Terwijl de klok onverbiddelijk doortikt komt hij de mooiste (maar ook minder mooie) verhalen tegen. En, uiteindelijk zichzelf…